banner85

EXPO 2028 Malatya'da! Peki EXPO Nedir?

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Hollanda’nın Amsterdam şehrinde düzenlenen 74’üncü genel kurul sonrasında, EXPO 2028’in Malatya’da yapılacağını açıkladı. Peki EXPO nedir?

28 Eylül 2022 Çarşamba 13:58
EXPO 2028 Malatya'da! Peki EXPO Nedir?

Expo, İngilizce "exposition" kelimesinin kısaltması olarak kullanılır. Türkçe'de "sergi" anlamına gelen bu kısaltma 19. yüzyılın ortalarından beri düzenlenen bir dünya fuarını ifade etmek için kullanılır.

EXPO, kültür, tarih, eğitim, sanat, eğlence ve ticaret alanlarında bir olimpiyattır.

EXPO, tüm dünya ülkelerinin kendi potansiyellerini ortaya çıkarabilecekleri ve kendilerine özgü sanatsal, kültürel değerlerini insanlara yansıtabilecekleri büyük bir etkinlik ve organizasyondur. Hemen her bir ülkenin katılımına açık olmaktadır.

Dünyanın en eski ve en büyük uluslar arası etkinliklerinden biridir. 160 yıldır düzenlenen Expo’lar, bugüne kadar 65 kez gerçekleştirilmiş olup yapıldığı kentleri marka haline getirmiş ve daha yaşanır kılmıştır. Günümüzde Expo, FIFA Dünya Kupası ve Olimpiyat Oyunlarından sonra dünyada ekonomik ve kültürel etki yaratan üçüncü en büyük organizasyondur.

Expo dünyanın en büyük kültür, tarih ve eğitim olimpiyatlarıdır. Ülkeler uzmanlaşmış oldukları konulardaki bilgi birikimlerini daha yaşanır bir dünya için paylaşmak üzere bir araya gelir. Burada ürünler değil fikirler, kültürler ve dünyanın geleceği için projeler sergilenir. Expo’lar bir yandan dönemin teknolojik, bilimsel ve kültürel gelişmelerini sergilerken, aynı zaman da büyük gelişmelerin habercisi olmuşlardır.Expo’nun doğduğu 1850’ler sanayi devriminin başladığı yıllardır.

Üretim biçimlerindeki gelişmeler sermaye birikimini arttırırken, ekonomik ve sosyal yaşamda da köklü değişikliklere yol açmıştır. Ülkeler arasındaki ticaret çok büyük hızla artmış, üretim fazlasına sahip olan ülkeler bu fazlayı satmanın, pazarlamanın yollarını aramışlardır. İşte bu ihtiyaç, büyük çaplı ticaret fuarlarının da doğmasına neden olmuştur. Aynı fuarlar, sanayi devrimi ile büyük değişim geçiren teknoloji ve üretim biçimlerindeki yeniliklerin de buluşma noktasını oluşturmuştur.

Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) şu anda 4 tür EXPO düzenlemektedir: Dünya EXPO'su, Uluslararası özel temalı EXPO, Bahçecilik EXPO'su ve Milano Trienal.

Dünya EXPO'ları, 5 yılda bir düzenlenen ve evrensel EXPO olarak tanımlanan EXPO'lardır ve süreleri 6 aydır. Bu tür EXPO'lar son yıllarda 2000 Hannover, 2005 Aichi, 2010 Şanghay'da düzenlenmiş olup, 2015 yılında Milano'da düzenlenmiştir. Dünya EXPO'ları; bugüne kadar düzenledikleri tüm kentleri köklü bir şekilde değiştirdikleri gibi, bu kentlere görkemli anıtsal yapılar da kazandırmışlardır.

Bir diğer dikkat çekici EXPO türü de Bahçecilik EXPO'lardır. Bahçecilik EXPO'ları diğer EXPO'lardan ayıran en önemli özellik, Uluslararası Çiçek Üreticileri Birliği (AIHP) ile BIE'nin müştereken onaylamalarıyla hayata geçirilmeleridir. Başka bir deyişle, süreçte tek bir kurum değil, iki farklı kurum yetkilidir. Uygulamada, AIPH Konseyi projeyi benimsediği takdirde, BIE Genel Kurulu'nda ev sahibi ülkeye ve şehre Bahçecilik EXPO'su düzenlenmesi hakkı verilmektedir

Amacı Nedir? 

EXPO’nun amacı, insanların daha önce görmedikleri ve bilmedikleri birçok şeyi fark edebilmelerini sağlamaktadır. Dostluk, dayanışma, uluslararası iş birlikleri, ekonomik gücün iyileştirilmesi, kültürel değerlerin öne çıkarılması ve marka bilincinin oluşturulmasına olanak tanımaktadır.

 Ülkelerin, insanlar üzerinde güzel imajlar oluşturmaları ve prestij kazanmaları, EXPO’nun gücü sayesinde mümkün olabiliyor.

EXPO'da Neler Sergilenir? 

EXPO, birbirinden farklı türlerde ürünlerin sergilenebilmesine olanak verebiliyor. Bu güzel etkinlikte tüketime uygun besinlerden, kültürleri simgeleyen ürünlere, değişik türlerdeki fikirlerden projelere kadar pek çok sergilenebiliyor. 

EXPO ne zaman düzenlenir ne kadar sürer?

Expo beş yılda bir düzenlenir ve altı ay sürer.

EXPO katılımcıları kimlerdir?

1. Devletler,

2. Uluslar arası kuruluşlar,

3. Sivil toplum örgütleri

4. Şirketler

5. Vatandaşlar

Expo'yu organize eden kuruluş kimdir?

BIE (Bureau International des Expositions) adındaki uluslar arası kuruluş Expo'yu organize etmektedir. Çoğunluğu Büyükelçi düzeyinde temsil edilen 157 ülke, BIE (Bureau International des Expositions) üyesidir.

İlk expo hangi ülkede yapılmıştır?

İlk expo (Dünya Fuarı), 1851’de İngiltere Londra’da yapılmış ve büyük başarı kazanmıştır.

Son Güncelleme: 28.09.2022 17:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner86