banner85

Depremzedelere Hibe Ve Kredi Desteği

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan ve Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yasa, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bölgelerde orta ve üzeri hasarlı yapıların yeniden inşası için hak sahiplerine konut kredisi ve hibe sağlayacak.

editörr
editörr
06 Ekim 2023 Cuma 12:22
Depremzedelere Hibe Ve Kredi Desteği

Olağanüstü Hal Kapsamında Yerleşme ve Yapılaşmaya İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi Resmi Gazete'de yayımlandı.

Karar kapsamında; 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremlerde yapıları orta ve üzeri hasarlı olarak tespit edilen gerçek veya tüzel kişi maliklere hibe ve yapım kredisi desteği verilecek.

Bu karar kapsamında; konut için 750 bin TL, ahırı bulunan konut için 1 milyon TL, işyeri için 400 bin TL'ye kadar kredi desteği sağlanacak.

Hibe yardımı ise, nakdi olarak konut için 750 bin TL, işyeri için 400 bin TL'ye kadar yapılacak.

Yasanın ana maddeleri şu şekildedir:

  • Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı, bu yasanın hükümlerini yürütecektir.
  • 7269 sayılı kanun kapsamında kredi ve konut yardımı almış olan kişilere, hibe ve kredi verilmeyecektir.
  • Bir malik, bir konut ve bir işyeri için en fazla 3 bağımsız bölüm için kredi alabilir. Aynı bağımsız bölüm için hem hibe hem de kredi başvurusu yapılabilir.
  • Kredi haricinde, yapı denetimi, jeolojik etüt raporu, harita hazırlanması gibi inşaatla ilgili işler için de hak sahiplerine hibe verilecektir.
  • İnşaatı durdurulan ve imar mevzuatına uymayan yapılara 30 gün süre verilerek düzeltilmesi için teşvik edilecektir.
  • Kredi başvurusu yaparken, hak sahiplerinin gelir ve kredi puanı durumlarına bakılmayacaktır.
  • Kredi ve hibe talebinde bulunan hak sahipleri, başvurularını en geç 1 yıl içinde Bakanlıkça belirlenen belgelerle e-Devlet üzerinden veya doğrudan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüklerine iletebilirler.
  • Kredi geri ödemeleri, hak sahipleri tarafından değil, Bakanlık tarafından takip edilecektir.
  • Konut için 750 bin lira, ahır bulunan konutlar için 1 milyon lira ve işyerleri için 400 bin lira olmak üzere 2 yıl ödemesiz, toplamda 10 yıl vadeli ve faizsiz olarak en fazla üç bağımsız bölüm için kredi sağlanacaktır.

Son Güncelleme: 06.10.2023 12:30
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner86