banner85

Bina Dayanıklılık Testi Nasıl, Nereden Yapılır?

Kahramanmaraş depreminin ardından yıkılan binlerce bina, vatandaşlarda endişeye neden oldu.

22 Şubat 2023 Çarşamba 17:40
Bina Dayanıklılık Testi Nasıl, Nereden Yapılır?

Özellikle uzmanların yakın zamanda beklediği Büyük İstanbul Depremi ile İstanbul ve Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli gibi büyük şehirde yaşayanlar, “Bina sağlamlık testi ücreti 2023” gibi aramalar yapıyor. Oturduğu binanın yapısını, kolon olup olmadığını, depreme dayanıklılığını, temelinde ve duvarında hangi malzemelerin kullanıldığını öğrenmek isteyenler araştırmalara başladı. Peki, Bina dayanıklılık testi nasıl, nereden yapılır? Karot ve kolon testi zararlı mı?

BİNA SAĞLAMLIK TESTİ ÜCRETİ 2023

Karot testi olarak da bilinen bina sağlamlık testinin fiyatı bölgesel olarak değişmektedir. Özel şirketler tarafından yaptırılması halinde 2-3 bin TL civarındadır. Fakat bu test belediyelerde ücretsiz olarak da yapılabilmektedir. Aynı şekilde Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne başvurabilirsiniz.

BİNA DAYANIKLILIK TESTİ NASIL, NEREDEN YAPILIR?

Oturduğunuz binanın sağlam olup olmadığını öğrenmek için bina sağlamlık testi adı verilen karot testini yaptırabilirsiniz. Bu testi yapmak için ikamet ettiğiniz bölgenin Çevre ve Şehircilik Müürlüğü’ne, belediyelere ve başka işlemler için ise Kaymakamlıklara başvuru yapabilirsiniz. Karot testini özel şirketler de yapmaktadır.

Binanın depreme karşı dayanıklılığını ölçmek için kullanılan en etkili yöntem karot testidir. Bu test, uygulanan bina duvarından karot makineleri ile silindir şeklinde bir beton örneğinin alınmasıyla hazırlanır. Karot testinde inşaatlardan taze beton numunesi alınmaz. Alındığında bile istenilen sonuçlara ulaşmak mümkün değildir.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 'Bina Tespiti' projesinin detaylarına göre bina dayanıklılık tespiti şu şekildedir:

Öncelikle bina dayanıklılık tespiti için başvuruda bulunmak gerekiyor. Bir binanın test edilebilmesi için tek bir kişinin müracaat etmesi yeterli oluyor, çoğunluk aranmıyor. Ayrıca bina dayanıklılık tespitinin ücretsiz yapıldığı bilgisi de bulunuyor.

Hızlı Tarama adı verilen yöntem ile öncelikle yapılan içinden ayrıntılı bilgiler toplanıyor. Daha sonra tarama verileri ile değerlendirme yapılıyor.

Kolon-kiriş ve kat ölçüleri alınarak kat planları çıkartılıyor.

İnceleme sırasında binanın yüksekliği, alanı, kolon ve perde ölçüleri alınıyor. Bazı durumlarda ise sıva tabakası kaldırılarak beton çekici ile beton sertliği ölçümü yapılıyor. Gerekli durumlarda kolonda sıyırma yapılarak donatı çapı ve korozyon miktarı ölçülüyor.

Daha sonra elde edilen verilen algoritma ile analiz edilerek her bina için deprem güvenlik oranı tespit ediliyor.

Değerlendirme sonucunda da başvuru sahibine bilgilendirme yapılıyor.

Son Güncelleme: 22.02.2023 17:42
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner86