banner85

Sessiz Şehrin Karanlık Umutları

Depremin üzerinden bir yılı aşkın süre geçti. Ancak zaman çoğu şeye ilaç olmadı. Şimdi de sıra ekibimizin sizler için hazırladığı, Malatya’nın sorunlarına farklı bir bakış sunduğumuz haberimizde…

editör
editör
10 Nisan 2024 Çarşamba 15:11
Sessiz Şehrin Karanlık Umutları

Burası sokaklarında tuk tukların dolaştığı insan trafiği ile araç trafiğinin iç içe geçtiği sokaklarda pişen yemeklerin iştahları bastıdığı ulu orta yere kurulan çadırdan dükkanların bulunduğu bir doğu şehri. Burası Hindistan Maharaştra .Bir dakika Hindistan Maharaştara mı dedim? A  pardon. Burası Malatya. Ancak maalesef Hindistan’ın Maharaştra kentinden hiçbir farkı kalmadı.

Düzensizlik iç içe geçmişlik, kuralsızlık hat safhada. Yaşanılan deprem elbette ağır hasar verdi. Birçok işyeri ve dükkân yıkıldı. O yıkımlardan bu yana şehirde keşmekeşlik ve karmaşa hakim. Yaya yollarını işgal eden araçlar araç yollarını işgal yayalar. Kent meydanında tedbir alınmadan sürdürülen yıkımlar toza bulanmış caddelerin yağışlarla birlikte balçığa döndüğü görüntüler.

Sabah doğan güneşle birlikte başlayan kaos akşamları yerini karanlık ve ürkütücü bir sessizliğe bırakıyor. Depremle birlikte karanlığa hapsolmuş sokaklar ve bu sokaklarda cirit atan ağır hasarlı bina hırsızları artık bu kentin rutini haline geldi. Tablo gayet iç açıcı görünüyor. İnsanın içine huzur doluyor değil mi?

Depremin üzerinde 1 yıl 2 ay 2 gün geçti. Peki bu süre de ne oldu da şehir bu kuralsızlığa ve karmaşaya mahkûm edildi. (şehirden trafik-yıkım-enkazlarda gezen insan görüntüleri)

İşyerlerini kaybeden esnaflar konteyner çarşılara yerleştirildi. Ancak çarşıların gelecekte çıkaracağı alt yapı sorunları öngörülemedi. (emekliler parkı esnaf haberi)

Alt yapısı düşünülen konteyener çarşıların bu kez de üst yapısı ihmal edildi. (emlak konut çarşı esnaf sorunları)

Sorunlar bitti mi tabi ki de hayır. Kent kontrolden çıkan yıkımlar ve bu yıkımlarla vatandaşın sağlığını hiçe sayanların meskeni haline geldi. (bina yıkımında lokanta zarar gördü haberi, yerinde dönüşüm haberi, enkaz tozu görüntüleri)

Tüm bu karmaşada şehri mesken tutmuş hırsızlarların vatandaşın malına göz dikmesi ise cabası (hırsızlar defalarca aynı apartmana girdi haberi, enkaz hırsızları görüntüleri)

Harap olmuş kenti terk edenlerin yanı sıra burada yaşam mücadelesini sürdürenlerse umutlu bir bekleyiş içeresinde. (esnaf ve vatandaşlardan röportajlar)

Tüm düzeni alt üst olan kadim şehrin düzensizlik ile mücadelesi önümüzdeki süreçte devam edecek mi? Orası muamma!

Biz sayarken yorulduk peki siz?

Organize olamayanlar şehrin sorunlarına göz devirenler sessiz çığlığın sessizliğinde boğulanlar ben çığlık falan duymuyorum diyenler umarız bu kez duyarlar.

Son Güncelleme: 10.04.2024 15:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner86