banner85

Mesleki Değişim, Doğaya Katkı

90’lı yıllarda Malatya ve bölgenin ilk erkek, kadın kuaförü olan Mehmet Yiğit, atık maddelerden yaptığı ev ve bahçe aksesuarlarıyla herkesi şaşırtıyor.

Rabia Işık
Rabia Işık
05 Kasım 2023 Pazar 10:04
Mesleki Değişim, Doğaya Katkı

Tecdeli kadın kuaförü Mehmet Yiğit, 90’lı yıllarda Adana’dan gelerek Malatya’da bir ilki yaptı. O yıllarda erkek kuaför olan Mehmet Yiğit, emekli olduktan sonra da köşesine çekilmedi.

"Emekli olduktan sonra bir uğraş olsun istedim. Ben bayan kuafördüm Malatya'ya gelen ilk bayan kuaför benim."

Dünyamızın çok fazla tükettiğini ve atıklarla çok fazla kirletildiğini düşünen kuaför emeklisi, her atık malzemenin yeniden değerlendirilebileceğini düşünüyor.

"Bir şeyler üretmeye çalıştım. Biraz çevre bilinci oluşturmaya çalıştım. Bunlar çöpe gitmesin bir şeyler ortaya çıksın istedim."

Etrafında gördüğü yaşanmışlıkları olan birçok parçayı değerlendiren Yiğit, şimdilerde araç parçaları ve başka türlü atıklardan şaheserler yaratıyor.

"Malzemelerin çoğunluğu araç parçaları, Malatya'da çevrem olduğu için sanayide araç tamiri ile ilgili iş yapan insanlarla gidip konuşuyoruz onlar da bizi kırmıyorlar. Halk arasında bilye dediğimiz araçlarda kullanılan bir parçadan da eserim var."

Kullanılan malzemelerin arasında otomobil farından, kamyon filtresine, 100 yıllık ayva ağacına kadar birçok parça bulunuyor. Bu malzemelerle saat, gece lambası gibi aksesuarlar ortaya çıkartıyor.

"Ortalama 70-80 yıllık tahtalar kullanıyorum babalarımızdan, dedelerimizden kalan ürünler bunlar. Onlar atmamış ben de atmayıp değerlendirdim. Amerikan araçlarının lambalarıyla yaptığım saatler dahi var."

Yılların ağaç parçaları da zanaatkar ellerde mutfak rafına dönüşüyor.

"Kendinize özel bir taş ev yaptığınızda mutfakta kullanabilir çeşitli objelerinizi koyabilecek raflarım var. En az 75 yıllık bir tahtadan yaptım ürün Kiraz ağacından yapıldı. Bunlar benim için çok özel çünkü benim dedemden kalma bir tahta, manevi değeri benim için çok yüksek."

Mehmet Yiğit, yaptığı ürünleri şimdilik satmıyor. Ancak depremde yıkılan atölyesinin yerine yenisini açabilirse, Malatyalılar tüm bu aksesuarlardan alabilecek.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner86