banner85

Malatya Evlenme Hızı En Düşük Türkiye Altıncısı

TÜİK’in 2023 evlenme ve boşanma istatistiklerine göre, kaba evlenme hızının en düşük olduğu il, binde 8,09 ile Kilis oldu. Malatya ise binde 4,98 ile altıncı sırada yer aldı.

Rabia Işık
Rabia Işık
23 Şubat 2024 Cuma 16:23
Malatya Evlenme Hızı En Düşük Türkiye Altıncısı

Türkiye İstatistik Kurumu, 2023 yılına ait evlenme ve boşanma istatistiklerini paylaştı.

Verilere göre, evlenen çiftlerin sayısı 2022 yılında 575 bin 891 iken 2023 yılında 565 bin 435’e geriledi.

Boşanan çiftlerin sayısıysa 182 bin 437 iken 171 bin 881 oldu. Yıllara göre ortalama ilk evlenme yaşı incelendiğinde, her iki cinsiyette de ilk evlenme yaşının arttığı görülürken erkeklerde evlenme yaşı 28,3’e- kadınlardaysa bu oran 25,7’ye yükseldi.

Kaba boşanma hızının en yüksek olduğu ilse binde 3,05 ile İzmir oldu.

Kaba evlenme hızının en düşük olduğu il, binde 8,09 ile Kilis olurken Malatya ise binde 4,98 ile altıncı sırada yer aldı.

Malatya’da vatandaşlar, evlilik oranlarındaki bu gerilemeyi ekonomik nedenlere bağlıyor, "Artık geçim zor ev çocuk derken büyük bir ekonomik yük demek bu bu nedenle evlilikler de azalıyor. Ayrıca evlenmek isteseniz bile evi dizmek takı düğün derken bu bile büyük bir yük borçlarla hayata başlıyorsunuz. İş bulmak zorlaştı bu nedenle evlenmek te istenmiyor" dedi.

Evlilik yaşındaki yükselişe ve boşanma oranlarına dikkat çeken Malatyalılar bu durumu insanların sabırsız ve hoşgörüden uzak olmasına bağlıyor, "Eskisi gibi değil herşey insanlar tahammülsüz. Anneye babaya saygı eşinin anne babasına saygı sevgi kalmadı. Gençler istiyorki kendi dedikleri olasun kendi istekleri yerine gelsin sabır yok birbirlerine tahammül eden hoşgörü gösteren çiftler yok. Bu yüzden de boşanmalar arttı. Ayrıca gençler artık kariyerlerinin peşinde gidiyor bir iş sahibi olup düzen kurana kadar da evlilik düşünmüyorlar" şeklinde konuştular.

Geçmişle zaman farkına vurgu yapan gençlerse ekonomi ve güven gibi faktörler nedeniyle evlilikten kaçınıyor, "İlk faktör güven artık insanlar birbirlerini görerek değil sosyal medyadan tanıyor. Herşey yalanlar veya şüpheler üzerine başlıyor bu nedenle bir araya gelindiğinde de uyumsuzluk ve güvensizlik ortaya çıkıyor. Bir diğer faktör ise ekonomi, bir erkeğin evlenmesi için işi, evi ve birikimi olması şart" ifadelerini kullandılar.

Gençler boşanma oranlarındaki artışın çiftlerin birbirlerini yeterince tanımamasından kaynaklandığı görüşünde, "Boşanmalarda da durum aynı birbirlerini yeterince tanımıyorlar ve hemen evleniyorlar sonrasında ise kısa zamanda boşanmak için mahkemelere gidiyorlar. Çiftler birbirlerini tanımak için zaman vermeli ve tanımalılar birbirlerini" dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner86