banner85

Enkaz Altında Yaşam Belirtisi Tespit Eden Yapay Zeka Geliştirdiler

Adıyaman Üniversitesi, enkaz altında yaşam belirtisini tespit eden yapay zeka geliştirdi. Üniversitenin Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim elemanı araştırmacı Dr. Öğr. Üyesi Ferdi Doğan Malatya Vuslat TV’ye konuk oldu. Programda konuşan Doğan, proje hakkında bilgi verdi.

Editör
Editör
23 Ocak 2024 Salı 18:24
Enkaz Altında Yaşam Belirtisi Tespit Eden Yapay Zeka Geliştirdiler

Adıyaman Üniversitesi tarafından hazırlanan “Görüş Alanı Dışındaki Canlıların Lazer ve Ses Sinyalleri Kullanılarak Yapay Zeka ile Tespiti” adlı proje, destekleme hakkı kazanmıştı.

Adıyaman Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim elemanı araştırmacı Dr. Öğr. Üyesi Ferdi Doğan Malatya Vuslat TV’de Güne Doğru programına canlı olarak bağlandı.

Doğan, programda proje hakkında bilgiler verirken gazeteci Pınar Kantarcıoğlu’nun sorularını cevapladı.

İlk olarak yapay ortamda çalışmalara başladıklarını belirten öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Ferdi Doğan süreç hakkında bilgi verdi. Doğan, "Bilindiği gibi asrın felaketinden en çok etkilenen iller arasında hatay, kahramanmaraş, adıyaman ve malatya da vardı. Biz deprem anında olayın sıcaklığıyla ne yapabileceğimizi bilemedik ancak zaman geçtikçe artık depremde neler yapabilirizi ve nasıl faydalı olabilirizi tartışmaya başladık. Sonrasında depremde özellikle enkaz çalışmalarının olduğu dönemde yaşanan aksaklıklar. Bizleri bu tür bir projeyi hayata geçirmeye yönelik adım atmaya yöneltti" dedi. 

Projenin sadece afetlerde değil savunma sanayisinde de kullanılabileceğini belirten Doğan, "İlerleyen yıllarda üzerinde çalışma yapıldığı taktirde veya yeni güncellemelerle tabiki savunma sanayisi gibi alanlarda da kullanılabilir. Proje temelde görüş alanının dar veya olmadığı alanlarda canlı veya cansız varlıkları, nesneleri algılama üzerine geliştirildi. Bu nedenle proje geliştirilebilir" şeklinde konuştu.

Doğan, üniversite olarak farklı üniversitelerle çok sayıda projeler üzerinde ortak çalıştıklarını belirtti. Doğan, "Bizler üniversitemizde bir çok proje üzerinde çalışıyoruz. Türkiye'nin çeşitli illerinden üniversitelerle de bu çalışmalarımız aralıksız devam ediyor. Çok sayıda alnında uzman eğitmen ve akademisyenlerle ortak projelerde aktif bir şekilde çalışmalarımıza devam ediyoru. Umuyoruz ki o projelerimizde de başarılı sonuçlar elde edeceğiz. Ayrıca projemize destek ve tebrik mesajları başta olmak üzere çeşitli kurumlardan da mesajlar alıyoruz. Bu nedenle bizler de oldukça mutlu ve gururluyuz. Bu tür olaylar bizleri daha verimli ve daha motive bir şekilde işimize bağlıyor" ifadelerini kullandı.

Doğan, ayrıca üniversitede öğrencilerinde projeye dahil edildiğini belirterek şu ifadeleri kullandı, "Bizler projelerimizde üniversiteden öğrencilerimizle ortak çalışmaya özen gösteriyoruz. Bu projeler hem onlar hem de bizler için çok önemli bu nedenle öğrencilerimizden destek alarak daha sağlıklı ve daha verimli çalışıyoruz. Ayrıca öğrencilerimiz için bu tür projelerle burs desteği de sağlıyoruz. Onların da bu alanlarda aktif faaliyet göstermeleri çok önemli" söylemlerinde bulundu.

Son Güncelleme: 24.01.2024 10:35
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner86