Diyetisyen Burcu Çoban Doğru Beslenmenin Tüyolarını Verdi

Sıradaki haberimiz bahar aylarını geride bırakırken yaz aylarına fit girmek isteyenler, hangi diyeti yapalım, hangi yöntemle daha fazla kilo veririm diyenler için geliyor. Diyet yaparken sağlığı korumak başta gelirken doğru kilo verebilmenin yöntemlerini Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı Burcu Çoban anlattı.

editör
editör
11 Mayıs 2024 Cumartesi 15:02
Diyetisyen Burcu Çoban Doğru Beslenmenin Tüyolarını Verdi

Yaz ayları kapıya dayanınca kilo vermek isteyenler, yazın daha fit bir vücuda kavuşmanın hayalini kuranlar harekete geçti.

Herkes zayıflamak ya da kilo almak için farklı yöntemlere başvursa da en sağlıklı olanı bir uzmana başvurmak elbette.

Hayalini kurduğumuz ölçülere ya da değerlere sahip olmak isterken sağlığımızdan olmamak için Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı Burcu Çoban önemli noktalara temas etti, diyet öncesi mutlaka bazı tetkiklerin yapılması gerektiğini söyledi. “Kan bulguları olarak biyokimya dediğimiz değerler aslında basit ama bizlere fazlasıyla mesaj verir. Kan yağları, kan şekerleri, tiroitler, böbrek değerleri, karaciğer değerleri, insülin direnci gibi birkaç kan gruplarını içerir bireyin herhangi bir sağlık problemi var ya da yok mu diye inceler hem de bir uzmana yönlendirilmesi konusunda bizlere yardımcı olur geniş kapsamlı bir kan bulgularının olduğu tahlil çeşididir diyebiliriz” ifadelerini kullandı.   

Sadece diyet yaparken değil beslenmenin en önemli temel taşlarından birinin yeteri kadar sıvı almak olduğunu belirten Çoban “Bireylerde En önemsemeleri gereken durum Sıvı tüketme su tüketimine dikkat etmeleri gerekmektedir çünkü yaz aylarında vücudun en önemli ihtiyacı elektrolit damgasından dolayı sıvı tüketilmesidir ama bu ihtiyaç bildiğimiz sudan karşılanmalıdır çay kahveden değil de belki bitki çaylarından faydalanabilirler ama su tüketimini göz ardı etmemeleri gerekir” dedi.

Yaz aylarında günlerin uzun olmasından kaynaklanan geç saate kadar yeme alışkanlıklarının zararlı olduğunu da ifade eden Çoban tüketilmesi ve tüketilmemesi gereken yiyecekleri de sıraladı.” Geç saatlere kalmadan akşam 8 gibi yemek yemeyi bırakabilirler. Meyve ve sebzenin bol bol olduğu bir dönem daha çok ağır yemeklerdense kışın ağır yemekleri tercih etmektense daha Akdeniz türü tercih edebilirler, mevsimine göre meyve ve sebzeleri tüketebilirler” Bireyler kendi kendine diyete başlayabilirler mi? sorusuna ise şu yanıtları verdi. Bu konu tartışılabilir tabi ki çünkü önemli olan korumamız gereken bir sağlık var kendi kendilerine hem metabolizma hızlarını düşürmelerini hem de sağlıklarını kötü etkilemeyi istemeyiz tabi ki bilinçli olmak her zaman en önemlisidir. Önemli antioksidan protein, karbonhidrat yağ dengesini iyi tutturabilmeleri gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Sıkça karşımıza çıkan şok diyetlerin faydadan çok zararı olduğunu vurgulayan Diyetisyen Burcu Çoban mutlaka gözetim altında ve kişiye özgü şekilde diyet yapılması gerektiğini ifade etti. “Yazın gelmesiyle birlikte şok diyetlerde çoğalır gelinlik diyeti, bikini diyeti vs. şok diyetler ara ara bizimde bu yöntemlere başvurduğumuz diyetler olabilir danışanlarımıza bilinçli olarak yaptırdığımız diyetler olabilir fakat bireyin bunla kendi kendine yapmasını önermeyiz özellikle de popüler olan diyetleri çünkü dediğim gibi  sağlık durumları nasıl bilemediğimiz için herhangi bir bireye öneremeyiz kendi kontrolümüz dışında olan bireylere bunları önermemiz mümkün değildir” şeklinde konuştu.

Son Güncelleme: 11.05.2024 17:30
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner87

banner86