banner85

Bu Kez Binaları Patlatanlar Konuştu!

Günlerdir depremden zarar gören ağır hasarlı binalar patlatma yöntemiyle yıkılıyor.. Peki bu ekip nasıl çalışıyor, neler hedefliyor, patlatma yönteminin riskleri nelerdir. Uzmanlarına sorduk, ve son patlatmayı takip ettik..

Rabia Işık
Rabia Işık
04 Eylül 2023 Pazartesi 16:06
Bu Kez Binaları Patlatanlar Konuştu!

Depremlerden ağır hasar alan yüksek binaların dinamitle patlatılması, enkazın bir an önce kaldırılması gibi tartışmalı konular sürekli gündemi meşgul ediyor..malatya vuslat tv haber merkezi olarak gittik ve bu işin uzmanlarına mikrofon uzattık…..

 Kontrollü patlatma yöntemi ile bina yıkımı Malatya’da devam etmekte. Binanın içerisine delikler açtık içlerine patlayıcı yerleştirdik ve delikler arasında gecikmeleri sağlayarak istediğimiz yöne doğru yatmasını sağladık.  En önemli hususlardan biri , deliğin içine konulan binlerce patlayıcının patladığından emin olmak. Daha sonra ,iş makinaları burada betonla demiri ayırma çalışmaları yaparken kesinlikle hiçbir şekilde bir patlayıcı maddeyle karşılaşmayacaklar. Bu teknolojiyi kullanıyoruz ve bunların hesaplamalarını yıkılma yönüne göre ,kullanılacak patlayıcının miktarı, çeşidi ,infilak zamanlarının hepsine ya maden mühendisi yada inşaat mühendisliğinden de görüş alarak sağlıyoruz . Bu yüzden bugüne kadar yaptığımız patlatmaların hepsinden başarılı sonuç aldık.

Kontrollü patlatmanın binalarda ilk kez denendiğini ve başarı elde edildiğini belirten uzmanlar işinde iddialı ve dikkatli olduklarını söylüyorlar.

Türkiye’de kontrollü patlatma yöntemi ile bina yıkımı profesyonel bir şekilde ilk defa yapılıyor. Bunu biz ilk Pazarcık’ta başlattık sonra Malatya’da bizim üstadımız Mehmet Güler ile beraber bir ekip kurduk. Bu ekibin içerisinde 18 mühendis ve Çukurova üniversitesinden bir Doç. var. Biz binaların statik projelerini aldıktan sonra bu projelerin ışığında binanın ağırlık merkezini tespit ediyoruz. Ağırlık merkezini tespit ettikten sonra içine koyacağımız dinamit miktarını, hangi yöne devrilmesi gerektiğini, binanın yanındaki yol durumuna, dükkân, işyeri ve ev durumuna göre binayı içe doğru mu, yana doğru mu, sağa mı, sola mı yıkılacağını tespit ediyoruz. Biz bununla ilgili simülasyon yapıyoruz. Bu simülasyonun ışığında da binaları kontrollü bir şekilde hesaplamalar yapıldıktan sonra uygulamaya geçiyoruz.

 Uzmanlar yıkımın bütün detaylarını teknik olarak alanında uzman akademisyenler ile hazırladıklarını belirtiyorlar..

 İnönü üniversitesi olarak bizim buradaki görevimizden bahsetmek isterim. Buradaki görevimiz yıkılacak binanın ne kadar patlayıcı ile yıkılması gerektiğini ve yıkım anında oluşacak patlatma kaynaklı sorunları mesela  ;hava şoku , gürültü , titreşim ve toz ne kadar etki alanı oluşturacak bunları hesaplıyoruz ve bunlara göre de bir rapor hazırlıyoruz. Biz bu raporu hazırlarken olabildiğince doğru ve akademik verilere dayanarak hesaplıyoruz. Ne firmaya pozitif ne de vatandaşa negatif etki olacak şekilde her iki tarafı da korumaya çalışıyoruz. Çok fazla yıkım oldu. Mesela yıkılan bina ile MDK arasındaki mesafe belki 10-15 metre bu 10-15 metrelik alanda etki sadece bir cam patlaması kadar bir etki alanı var. Yani vatandaş diyor ki; hocam bu kadar patlayıcı kullanıyorsunuz bu bir titreşim yayıyor ve benim binam zarar görüyor mu? Diye sorular soruyorlar. Madenlerdeki patlatma gibi yerin kaldırılmasına ya da yerin titreşimine sebep olmuyor. Biz zaten kolonlara döşediğimiz için titreşim dalgaları boşlukta dağılıyor. Herhangi bir yapıya zarar söz konusu değildir. Malatya’da hiçbir yapıya zarar verilmeden bu iş çözülecek. Aksi takdirde 7 katın üzerinde şayet eski ilkel sistemlerin yıkmaya çalıştığımızda operatör ölümleri, iş kazaları artacak ve binalar yıkılmayacak. Bir bina patlatılırken çevreye en fazla yarım saat rahatsızlık verir. Yarım saat sonra trafik açılacak insanlar kaldığı yerden devam edecek ama diğer şekilde bir blok bir hafta indirilemiyor. Yani bunu düşündüğümüz zaman şuan ki teknik ile kontrollü bir şekilde yapılması aslında Malatya’mız için daha değerli.

Malatya’da yıkılmayı bekleyen binlerce bina var, ya patlatma yöntemi veya klasik yöntemlerle işin ve günün sonunda yıkılan Malatya olacak..

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner86