banner85

4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü

Her yıl 4 Ekim'de Dünya Hayvanları Koruma Günü olarak kutlanırken, bu özel günün anlam ve önemine dikkat çekmek amacıyla bizlerde Malatya Vuslat TV ekibi olarak bugün Malatya Hayvanat Bahçesi'ni ziyaret ettik.

Rabia Işık
Rabia Işık
05 Ekim 2023 Perşembe 11:06
4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü

Dünya Hayvanları Koruma Günü, insanlar arasında hayvanlara olan duyarlılığı artırmak, onların yaşam şartlarını iyileştirmek ve hayvan haklarına vurgu yapmak amacıyla her yıl 4 Ekim'de kutlanıyor.

Hayvanların haklarına saygı göstermenin ve yaşam koşullarını iyileştirmenin herkesin sorumluluğu olduğunu biliyoruz.  Bizlerde bu anlamlı gün anısına Malatya Vuslat Tv ailesi olarak hayvanat bahçesinde can dostlarımızı ziyaret ettik.

Hayvanat bahçesinin Şube  Müdürü Veteriner Sami Altaş, hayvanat bahçesinde yaptıkları çalışmalara ve verdikleri hizmete değindi, bugüne özelde oldukça yoğun ziyaretçi ağırladıklarını söyledi. 

"Hayvanat bahçemizde 74 türden 1200 yakın hayvanımız bulunmaktadır burada Safari alanında geyiklerimiz ceylanlerimiz yırtıcı kuşlar yırtıcı hayvanlarımız bulunmaktadır bunların bakımına ve beslenmesini veteriner hekimlerimizin kontrolünde hayvan bakım personeli belirli bir  rasyona göre yapmaktadırlar. Bugün 4 Ekim hayvanları koruma günü münasebetiyle hem hayvanat bahçemizi hem de sokak hayvanları ile ilgili barınak kısmımıza ziyaretçilerimiz gelip ziyaret etmektedir."

Bunun yanı sıra veteriner Altaş Malatya Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren barınakta sokak hayvanları için önemli çalışmalar yaptıklarını ifade etti.

"Yaklaşık 900 ile 1000 hayvan kapasiteli bir tesisimiz bulunmaktadır orda da yine iki tane veteriner hekimimiz bir sağlık teknikerimiz ve hayvan bakım personellerimiz bulunmaktadır. Hayvan Barınağımızda da aynı şekilde 5199 sayılı hayvanları koruma kanunu gereklerine göre Sokak hayvanlarını toplayıp kısırlanmakta ,aşılanmakta ve tekrar alındıkları ortama bırakılmaktadır. Her iki tesisimizde Malatya Büyükşehir belediyesine bağlıdır."

Öğrencilerini 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü adı altında hayvanat bahçesine getiren okul öncesi öğretmeni Şahide Baran çocuklara hayvan sevgisini aşılamaya çalıştıklarını kaydetti. 

"Dünya hayvanları koruma günü sebebiyle bahçesine getirdik. Çocuklarımız hayvanları yakinen görsün diye. Tabii hayvanları koruma kapsamı altında gezdirirken onları da doğal yaşam alanından uzaklaştırmanın doğru olmadığını dile getiriyoruz. Hayvanat bahçelerinin kurulma amacını onları yakinen aslında çocukların tanınması için getirildiğini ama yinede bunların doğru olmadığını ifade ediyoruz" dedi.

Öğretmen Şahide Baran sokak hayvanları için çağrıda da bulundu: "Toplumumuzdan da yine evlerinin önüne eğer mama alabiliyorlarsa yiyeceklerinden kalan  yemeklerini ama alabiliyorlarsa mamalarını onlar kış geliyor bu mevsimde yemek olmaları daha da çok zorlanıyor hayvanlar bu sebeple evlerinin önüne su ve mama koymalarını öneriyoruz."

Elbette farkındalık oluşturulması açısından 4 Ekim dünya hayvanları koruma günü olarak belirlendi ancak bir gün değil her gün onlar için aynı önem ve özeni göstermeliyiz. Hayvan dostlarımız kendi yaşam alanlarını koruyamasa da bizler onlar için elimizi taşın altına koyabiliriz ve şunu asla unutmamalıyız ki onların bizler gibi hakları olsa da bizler tarafından korunmaya ve savunulmaya da ihtiyaçları var.

Son Güncelleme: 05.10.2023 12:37
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner86