banner85

Yıkımlar Tehlikeyi Beraberinde Getiriyor

Malatya’da hasarlı binaların yıkımı sonrasında enkazların uzun süre beklemesi ve şiddetli rüzgarların etkisiyle sürüklenmesi gibi sorunları da beraberinde getiriyor. Hal böyle olunca toz, kum, asbest sağlık için tehlike arz ediyor.

editörr
editörr
17 Eylül 2023 Pazar 11:51
Yıkımlar Tehlikeyi Beraberinde Getiriyor

6 Şubat depremleri sonuç binlerce bina yerle bir olurken binlerce bina da ağır hasar aldı. Ağır hasarlı binaların kontrollü yıkımları devam ederken psikolojik etkilerin yanı sıra etrafa yayılan asbest tozu da büyük tehlike saçıyor.  

" Haliyle etkileniyoruz, korkuyoruz"

" İnsan sağlığı da şuan sıkıntı içinde böyle enkaz kaldırmak doğru da değil"

"Tozdan etkileniyoruz ben kalp hastasıyım sıkıntı oluyor"

Asbest, toz bulutları ve çevresel etkiler solunum yolu rahatsızlıkları, alerjik reaksiyonları ve göz irritasyonu gibi sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor. Özellikle çocuklar, yaşlılar ve solunum yolu hassasiyeti olan bireyler risk altında bulunuyor.

"Etkilenmeden bunu yıkılma ihtimali yok"

"Astım hastası olanlar çok dikkatli olmalılar"

Bu durumda büyük sorumluluk elbette yıkım firmalarına düşüyor. Normalde ihaleyi alan firmalar yıkım süresi boyunca sulama yapmak zorunda. Ancak bu kurala kaçı uyuyor bu konu Malatya için tartışılır.  

Fakat tüm mesele yıkımda sulama ile de bitmiyor. Hava değişimi, rüzgar, fırtına derken etrafta kalan molozlar, inşaat kalıntıları etrafı toza dumana buluyor. Öte yandan yıkıntıdan arda kalan cam kırıkları, demirler büyük tehlike arz ediyor.

"Malatya’nın genel olarak bir havasında kirlilik var"

Hal böyle olunca vatandaşlarında tedbiri elden bırakmamak açısından önlem amaçlı maske kullanmak gibi bazı önlemler alması gerekiyor.

"Ben şuan da maske takmam gerekiyor ama unuttum burada herhangi kimsenin bir suçu günahı yok"

"Maske takmak benim görevim yetkilelere ait değil"

"Kendim kronik hastasıyım bu yüzden konteyner da kalıyoruz çarşıya geldiğimiz zaman maskemizi takıyoruz"

"Tozdan herkes etkilendiği gibi bizde etkiliyoruz maske falan da takmak zor geliyor"

"Astım hastası olanlar çok dikkatli olmalılar"

Çocuklar ise tepkisiz bir şekilde olayı anlamaya gençler ise hayata tutunmaya devam ediyorlar alınacak tek önlem ise sadece maskeden ibaret.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner86