Malatya Sembolüne Kavuşuyor

Asrın felaketinin ardından Malatya yerle yeksan oldu. sadece binalar değil değim yerindeyse koca bir şehir yok oldu, enkaza dönüştü. Pek çok simgesel değer taşıyan yapı da elbette hasar aldı ya da yıkıldı. Malatya’nın en önemli tarihi eser niteliği taşıyan yeni camii de bunlardan biri. neredeyse büyük kısmı yıkılan yeni camii için çalışmalar yeniden başladı.

Rabia Işık
Rabia Işık
20 Kasım 2023 Pazartesi 16:00
Malatya Sembolüne Kavuşuyor

Depremde yıkılan asırlık Teze Cami’de restorasyon çalışmaları sürüyor

Meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler 11 ilde büyük yıkıma ve binlerce can kaybına neden olurken onlarca kültür varlığı ise yıkıldı ya da hasar aldı.

6 şubat sabahı gün aydınlanınca daha net ortaya çıkan görüntüler Malatyalıları hayal kırıklığına uğratmıştı. Bu kez şehrin sembolü olan tarihi yeni camiinin büyük bir bölümü neredeyse yerle bir olmuş, enkaz yığınına dönüşmüştü

Elazığ Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Aytaç Malatya’da 30’a yakın ağır hasarlı kültür varlığının tespit edildiğini belirterek, kentin sembol yapılarından Teze (Yeni) Cami’nin restorasyonuyla ilgili proje çalışmalarının sürdüğünü kaydetti.

Diğer ilçelerdeki incelmelerini yaptıklarını da belirten aytaç, bulunan bazı eserleri Malatya müzesine naklettiklerini söyledi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner84

banner86