Malatya'da Çözüleyen Adliye Binası Problemi

Adliye Binası Olmayan Şehir

Rabia Işık
Rabia Işık
25 Ekim 2023 Çarşamba 10:48
Malatya'da Çözüleyen Adliye Binası Problemi

Kahramanmaraş depreminde ağır hasar alan Malatya’da depremde yıkılan adliye binası sorunu hala çözüme kavuşturulmadı. Malatya Barosu Başkanı Onur Demez, “11 il arasında fiziki imkânsızlıktan adliye faaliyetleri durma noktasına gelen ve adliyesi olmayan tek şehir Malatya” dedi.

Malatya Barosu, bugün Baro Sosyal Tesisleri’nde yaptığı basın açıklamasında ‘Adliyesiz’ kalan Malatya’ya bir kez daha dikkatleri çekti. Malatya Baro Başkanı Onur Demez ve avukatlar basın toplantı düzenledi. Yapılan basın açıklamasında,  depremde etkilenen 11 il arasında fiziki imkânsızlıktan adliye faaliyetlerinin durma noktasına geldiği ve adliyesi olmayan tek şehrin Malatya olduğu açıklandı.

ADALETE ERİŞİM HAKKI FİİLEN KISITLANIYOR!

Yapılan açıklamada Başkan Demez, adalete erişim hakkının fiilen kısıtlandığını belirterek

“ 6 Şubat depreminden sonra, adliyemizin yıkılması, avukatların, yargı mensuplarının, adliye personellerinin ve en önemlisi vatandaşların hali hiç düşünülmeden adliye binalarına ilişkin alınan özensiz kararlar ile Adalete erişim hakkımız fiili olarak kısıtlanmaktadır. Adil yargılanma hakkına ve adalet arayışına ket vuran bu kararlarla birlikte yargısal işlemler ilimizde 6 farklı ek binada hizmet vermektedir. Gelinen aşamada aile ve asliye ceza mahkemelerinin duruşma salonlarının bulunduğu binanın kullanılamaz olduğunun tespit edilmesiyle, 7, ek hizmet binası arayışına girilmiştir. Artçı depremler sonrasında kullanılamaz hale gelen bu binanın, şimdiye kadar yargısal faaliyetlere ev sahipliği yapması, adliyeler konusunda alınan kararların, ne kadar özensiz olduğunun en bariz göstergesidir. Kullanılamaz hale gelen ek binada duruşmalar, hâkim odalarında, kalemlerde ve hatta koridorlara taşmaktadır. Bu durum kesinlikle kabul edilemez”

ifadelerine yer verdi.

“BÖLÜNMÜŞ, PARÇALANMIŞ VE TAŞINMALI ADALETE DERHAL SON VERİLMESİ”

Çoklu binalarda yargısal faaliyetlerin sürdürülüyor olması nedeniyle avukatların ve vatandaşların bina bina, adliye adliye dolaşma çilesinin sona ermediği ve bu durumun olumsuz durumlara yol açtığını söyleyen Demez,

“Bölünmüş, parçalanmış ve taşınmalı adalete derhal son verilmesi çağrımızı iş bu vesileyle yineliyoruz.  Son dönemde bölünüp çoğalan adliyeler, savunma mesleği açısından durumu çekilmez hale getirmiş ve avukatlığı amaca uygun yapabilmeyi imkânsız hale getirmiştir. Her fırsatta söze döktüğümüz adliyelerin tek binada toplanması yönündeki taleplerimiz, maalesef karar verici ve uygulayıcılar tarafından görülmemektedir. Mevcut koşullarda ek binalar ile çok sayıda hizmet binasının oluşturulmasının, avukatları adliyeler arasında mekik dokumak zorunda bırakmanın ötesinde, bağlantılı dosyaların adliyeler arasında taşınmasına ve bu nedenle de dosyalarda gecikmeler yaşanmasına yol açacağı tartışmasızdır”

şeklinde konuştu.

“ADLİYESİ OLMAYAN TEK ŞEHİR MALATYA”

Türkiye’de adliyesi olmayan tek şehrin Malatya olduğunu belirten Baro Başkanı Onur Demez, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Bilinmelidir ki, tüm ilgililer için en iyi çözüm, ek binalar değil, tek bina seçeneğindedir. Ülkemizin bütün illeri arasında adliyesi olmayan tek şehir Malatya’dır. Depremden zarar gören 11 il arasında fiziki imkânsızlıktan adliye faaliyetleri durma noktasına gelen tek şehirde yine Malatya’dır. Bu nedenle, biz Malatya Barosu avukatları olarak elverişsiz koşullarda hizmet veren adliye birimlerini de bir araya getirilmek suretiyle, herkes için en uygun çözümün oluşturulmasını ve bu çileye son vererek yargı hizmetlerinin tek binada toplanması için gerekli işlemlerin ivedilikle yapılmasını umuyor, bıkmadan, usanmadan, vazgeçmeden, bu süreç için mücadele edeceğimizi bildirmek istiyoruz”

ADLİYE İHALESİ BİR AN ÖNCE SONUÇLANMALI!

Başkan Demez, adliye ihalesinin bir önce sonuçlandırılması gerektiğini ifade ederek,

“29 Eylül tarihinde yapılan ancak henüz sonuçları açıklanmayan yeni adliye ihalesinin, bir an önce sonuçlandırılmasını, Malatya adliye binasının ne zaman inşaatına başlanacağının ve ne zaman bitirileceğinin, projesinin kamuoyuyla paylaşılmak suretiyle şeffaf bir şekilde açıklanmasını istiyoruz. Hızlı bir şekilde inşaata başlanarak bir an önce ilimize yakışır bir adliye binasının tesis edilmesini talep ediyor ve bu sürecin sonuna kadar takipçisi olacağımızı ve susmayacağımızı kamuoyuna saygıyla arz ediyoruz”

diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
MalatyaBaroDepremAdliye
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner84

banner86