Malatya'da Bu Sineği Görürseniz Dikkat!

Malatya Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Akar, üreticilere Akdeniz Meyve Sineği'ne karşı dikkatli olmaları konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Beril DANE ÇUHACI
Beril DANE ÇUHACI
28 Haziran 2024 Cuma 18:21
Malatya'da Bu Sineği Görürseniz Dikkat!

Malatya Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Akar, üreticilere Akdeniz Meyve Sineği'ne karşı dikkatli olmaları konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Akdeniz Meyve Sineği’nin zaman zaman ihracatta olumsuzluklara neden olduğunu belirten Akar, sineğin özellikle geç olgunlaşan meyvelerde büyük zararlara yol açabileceğini vurguladı.

Akar, 2016 yılında başlatılan sürvey çalışmaları kapsamında Akçadağ, Battalgazi, Yeşilyurt, Yazıhan, Arguvan, Pütürge, Doğanşehir, Darende, Doğanyol ve Kale ilçelerinde toplam 850 dekar alanda 40 tuzak ve 20 istasyon kurulduğunu ve haftalık takiplerin sürdüğünü belirtti. Takipler sonucunda bazı istasyonlarda yoğun ergin sinek görülmüş olmasına rağmen kayısı bahçelerinde henüz ciddi bir zarar tespit edilmediğini açıkladı. Ancak geç olgunlaşan meyve türlerinde sineğin zarar oluşturabileceği kaydedildi.

Akar, üreticilere şu uyarıları yaptı:

"Geç olgunlaşan meyveleri takip ederek Akdeniz Meyve Sineği’ne karşı mutlaka mücadele edin. Mevsimin aşırı sıcak seyretmesiyle bu yıl Akdeniz Meyve Sineği çıkışları muhtemelen erken olacaktır. Dikkatli ve duyarlı olmanız kendi menfaatiniz gereğidir."

Akdeniz Meyve Sineği'nin Tanımı ve Yaşayışı

Akdeniz Meyve Sineği, ev sineğinin 2/3'ü büyüklüğünde olup vücut genel rengi sarımsı kahverengidir. Yumurtaları mekik şeklinde ve beyazdır. Zararlı, kışı toprakta pupa veya ağaç üzerinde kalan meyveler içinde larva olarak geçirir. İlkbahar sonu ve yaz başında çıkan erginler, olgun meyvelerin kabuğu altına yumurtalarını bırakır. Yumurtalardan çıkan larvalar meyvenin etli kısmında beslenir ve olgunlaştıklarında toprağa düşerek pupa olurlar.

Zarar Şekli ve Mücadele Yöntemleri

Larvalar, meyvenin etli kısmında beslenerek yumuşama ve çöküntü meydana getirir, meyveler vaktinden önce olgunlaşarak dökülür. Bu durum, ihraç edilen meyvelerde ekonomik zarara yol açar.

Mücadele yöntemleri ise şu şekildedir:

Kültürel Önlemler: Yere dökülen bulaşık meyvelerin toplanıp derin çukurlara gömülmesi.

Biyoteknik Mücadele: Sinek çıkış kontrolü için feromon tuzakları kullanılması.

Kimyasal Mücadele: Meyvelerde sinek tespit edildiğinde derhal ilaçlama yapılması.

Üreticiler, geç olgunlaşan meyveleri takip ederek Akdeniz Meyve Sineği’ne karşı mutlaka mücadele etmeli ve ilaçlarını reçete ettirmek için il ve ilçe müdürlüklerine başvurmalıdır.

Son Güncelleme: 28.06.2024 18:24
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner87

banner86