banner85

İki Bin 800 Yaşındaki Tanrıça

65 milyon yıl öncesine dayanan ve kaya oluşumlarıyla öne çıkan Levent Vadisi’nden binlerce yıllık bir değerle bültenimize devam ediyoruz. Vadi, Hitit Krallığı’nın baş tanrıçası olan Arinna'nın güneş tanrıçasına ait olduğu düşünülen 2 bin 800 yıllık kaya kabartması ve tapınak alanıyla bilim insanlarının dikkatini çekiyor.

Rabia Işık
Rabia Işık
11 Kasım 2023 Cumartesi 10:20
İki Bin 800 Yaşındaki Tanrıça

Levent Vadisi muhteşem görsellikleri ve spor severlere doğal mekân olma özelliğinin yanı sıra, tarihsel değeriyle de ön plana çıkmaya başladı.

Malatya’nın Akçadağ ilçesinde bulunan ve 65 milyon yıllık bir jeolojik oluşum sonucu ortaya çıktığı belirtilen doğa harikası Levent Vadisi jeolojik özelliklerinin yanı sıra kültürel varlıklarıyla da dikkatleri üzerine çekiyor.

Neolitik çağdan kalma kalıntıların da bulunduğu 28 kilometre uzunluğundaki vadide, bölgede varlık sürdürmüş olan Hitit medeniyetin de izleri bulunuyor.

Vadide bulunan Hititlerin baş tanrıçası, Arinna’nın Güneş Tanrıçası’na ait olduğu düşünülen, kaya kabartmasını görenler şaşkına dönüyor.

Bu kıymetli özellikleriyle dikkat çeken vadinin geçmişten bugüne uzanan alt yapısını İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Öğretim Görevlisi Levent İskenderoğlu anlattı. 

Yaklaşık 2 bin 800 yaşında olan bu figür, o dönemlerin insanlarının da bir simgesi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner86