banner85

Çiftçi Büyük Zarar Gördü!

30 Mayıs tarihinde Malatya’nın Hekimhan ve Yazıhan ilçelerinde dolu afeti yaşandı. Yolları kapatan dolu çok sayıda çiftçinin emeğini de heba etti. Meyve, bakliyat ve sebze bahçeleri büyük ölçüde zarar gördü.

01 Haziran 2023 Perşembe 10:22
Çiftçi Büyük Zarar Gördü!

Dolu afeti hakkında açıklama yapan Hekimhan Ziraat Odası Başkanı Hacı Parmaksız, yaşanan dolu yağışının hemen hemen bütün çiftçileri büyük ölçüde zarara uğrattığını aktardı.

Dolu zararının Hekimhan’ı büyük ölçüde etkilediğini belirten Ziraat odası Başkanı Hacı Parmaksız, “Hekimhan’ın birçok yerinde yüzde yüz dolu vurdu. Hiçbir meyvemiz hububatımız kalmadı, hepsi döküldü. Zaten şuan da da il ve ilçe tarım müdürlüklerinin çalışması da devam ediyor. Büyük bir afet oldu yani deprem nasıl bir afetse buda öyle bir afet oldu. Çiftçilerimizi çok mağdur etti.” dedi.

Bütün tarım ürünlerini etkilediğini ifade eden Başkan, “Buraya sıradan bir dolu yağmadı, bazı köylerde kepçeler yolları açtı. Kayısı bahçelerinde en az yüzde 70’ini vurdu, diğerleri de başında sağlam kalmadı. Sebze fidelerini de komple vurdu, fide dikenlerin tarlaları komple gitti. Daha hava ısınmamıştı. Meyve ağaçlarımızı batırdı.” Diye kaydetti.

Sigorta için de hem bankanın hem de kooperatifin birçok kriteri olduğunu bunları karşılamayan birçok çiftçinin sigorta yapamadığını ise Başkan Parmaksız şöyle anlattı: İnsanlarımız bir de sigorta yaptıramadı. Vatandaşlarımız Ziraat Bankasından sigorta yaptırıyordu, burada özel bir şirket olmadığı için. Banka da tarımsal kredisi olmayanların sigortasını yapmadı, ayrıca yüzde 25’te peşin istiyordu. Bir de kooperatifte üye olmayanlarınkini yapmıyordu o yüzden vatandaşlarımız sigorta yaptıramadı.

Tarım müdürlüğü çalışanlarının sahada olduğunu ve tespitler sonunda destek verilmesi gerektiğini söyleyen Parmaksız, “Şuan çiftçilerimizin ve bizim talebimiz; saha çalışmasının yapılıp gerekli yerlere bildirilmesini ve bu mağdur olan çiftçilerimize acilen maddi olarak destek sağlanmasını istiyoruz. Çünkü bu vatandaşlarımızın bahçelerinin bakımını yapmaları lazım. Bakım yapmazsa hem gelecek sene ağaçlarımız tutmaz hem de vatandaşlarımız ikamesini sağlayamaz. Şuan il tarım ve tarsim dışında yetkililerimiz ve siyasi partilerden arayan olmadı.”dedi 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner86