banner85

Arslantepe'de Kazı Çalışmaları Tarih Verildi!

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Arslantepe Höyüğü’nde kazı çalışmaları bu yıl erken başlayacak. Kahramanmaraş merkezli depremlerde ciddi bir hasar görmeyen höyükte, kazı çalışmaları öncesi gerekli güçlendirmelerin yapıldığı öğrenildi.

21 Mayıs 2023 Pazar 12:34
Arslantepe'de Kazı Çalışmaları Tarih Verildi!
Malatya'nın 7 kilometre kuzeydoğusunda, Fırat Nehri'nin (Karakaya Baraj Gölü) batı kıyısı yakınındaki Orduzu Beldesi'nde yer alan Arslantepe Höyüğü, 2021 yılında UNESCO  Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınmıştı. Anadolu topraklarının zengin tarihi kültürünü yansıtan, ilk şehir devletinin kurulmasına sahne olan Arslantepe’nin UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınmasının ardından bölgeye olan ilgi de bir hayli arttı.

Duvarlarına renkli figürler işlenmiş kerpiçten sarayı, 5 bin 500 yıllık geçmişe sahip tapınağı, ilk kılıç ve mızraklarıyla tarih kitaplarını değiştiren Arslantepe Höyüğü, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle bir süre ziyarete kapatılmış ancak nisan ayının ortalarında yeniden ziyaretçilere kapılarını açmıştı.

Depremlerde ciddi bir hasar almadığı tespit edilen ve gerekli güçlendirme çalışmaları yapılan Arslantepe’de bu yılki kazı çalışmalarına ise erken başlanacağı öğrenildi. Depremler sonrası Malatya’ya gelerek höyükte incelemelerde bulunan Arslantepe Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Francesca Balossi Restelli, Arslantepe kazı  alanında depremden dolayı ciddi bir hasarın olmadığını, durumun iyi olduğunu ifade etmişti.

Restelli, 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli iki deprem  ve 27 Şubat’ta Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremden sonra anıtsal binalar ve Arslantepe’de incelemelerde bulunduklarını kaydederek, “Kazı çalışmalarına bu yıl erken başlayacağız. Bu yıl temizleme çalışmaları yapacağız. Toprak binaların üzerine yıkıldı ama durdu. Bizim için çok büyük bir sıkıntı yok. Profillere çalışacağız. Sezona daha erken başlayacağız. Kazı evi sorunlu ama konteyner bulunacak. Bu şekilde ekip rahat çalışabilir. Bu sezon uzun sürecek çünkü çok iş var. Memnunuz çünkü kazıı alanın durumu iyi” demişti.

Heyetin, Haziran ayında kazı çalışmalarına başlaması bekleniyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner86