“Kayısı Amatör Ruhtan Kurtarılıyor”

Dünya Kayısı Ticaret Merkezi ile kayısının üretimden tüketim zincirinde olan süreç modernize edilip daha steril bir ortamda pazarlanması sağlanıyor. Bu minvalde Dünya Kayısı Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan , basın mensuplarıyla inceleme gezisi yaptı.

Editör
Editör
09 Mayıs 2024 Perşembe 15:57
“Kayısı Amatör Ruhtan Kurtarılıyor”

Dünya’da kayısı üretiminde Türkiye 833 bin ton kayısı ile ilk sırada yer alırken Malatya ise yaklaşık 500 bin ton kayısı üretimi ile ilk sırada yer alıyor.

Kuru madde oranı %22 ile 28 arası olan Malatya kayısısı bu oranlar ile renk, şekil, tat, aroma ve irilik bakımından yerli ve yabancı kayısı türlerinden ayrışıyor.

Kayısı Malatya için ekonomik katkısı olan başlıca ürünlerden biridir. Kentte yaşayan bir çok aile geçimini kayısı üretiminden sağlıyor.

Kayısı üreticisi üretimini yaptığı kayısıları iç piyasaya sunmak ve kayısı üzerinden gelir elde etmek için oluşturulan çarşılarda ürünlerin satışını yapıyor.

1980’li yıllarda yapımına başlanılan Sancaktar Mahallesi içerisinde yer alan Şire Pazarı ilk etapta kayısı ticaretine uygun ortam sağlasa da geçen süreçte yıpranmış, eskimiş ve hijyeni sağlanamayan bir mekâna dönüşmüştü.

Tüm bunların yanı sıra Dünya ticaretine açılmış ve ihracat rakamları artmış bir ürün olan kayısının pazarlanması ve tüketiminin sağlıklı bir şekilde yapılmasının önüne geçen Şire Pazarı için modern, işlevsel ve steril bir ortam hazırlamak için Dünya Kayısı Ticaret Merkezi inşa edildi.

Dünya kayısı ticaret merkezi, içinde barındırdığı imkânlar ile hem kayısı üreticisinin hem de bu ürünün ticaretini yapanlar için kullanışlı bir ortam sunuyor.

Başkan Özcan, “AB Coğrafi İşaret Belgesini uzun zamandır elimizde tuttuğumuz ve dünyadaki üretimin yüzde 70-80’ini yaptığımızı iddia ettiğimiz kuru kayısının üreticiyle ihracatçının buluşma noktası oldu. Daha önce faaliyette bulunduğumuz şire pazarının fiziki, ulaşım ve sağlık açısından ne kadar yetersiz olduğunu biliyoruz. Malatya’nın kesinlikle yeni bir şire pazarına ihtiyacı vardı. Lokasyon olarak şehrin hem yakınında hem de uzağında oluşturuldu. Bu alanda işlerin başlaması hususunda düğmeye bastık. Artık üretici ürününün satışını gerçekleştireceği; tacir, tüccar ve ihracatçıyla buluşma noktası burasıdır. Kamuoyu ve üretici bilmelidir ki artık toptan kayısı ticareti, merkezde bulunan alanda sonlandırıldı. Artık kayısı ticaretinin başlama noktası burasıdır. Bundan sonra ticaret burada yapılacak” ifadelerini kullandı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner84

banner86