banner85

Nihayet Geliyorlar...

Yeni caminin abdesthane bölümünün tamamen iptal edilerek avlunun kuzey cephesine yeni eklentiler yapılmak kaydıyla taşınması, hem caminin tarihi dokusuna hem de caminin çevre ile kurduğu bağa ciddi manada zarar vermişti. Malatya Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından Yeni Cami restorasyon projeleri hazırlanmış ve Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylanmıştı. Tepkiler sonrası sessiz kalan Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu nihayet Malatya’ya Geliyor.

22 Haziran 2022 Çarşamba 19:27
Nihayet Geliyorlar...

Malatya’nın sembolü haline gelen ve 100 yılı aşkın süredir ayakta duran halk arasında Yeni Cami olarak bilinen Hacı Yusuf Taş Camii, 24 Ocak 2020 yılında Elazığ’ın Sivrice ilçesinde meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremde büyük çapta hasar görmüştü.

İki yıldır devam eden restorasyon çalışmalarının ardından Ramazan ayında ibadete açılan caminin restorasyon sırasında kubbesi ve tabanı yeniden inşa edilen caminin özgün yapısındaki şadırvan kaldırılarak başka bir bölümüne alınırken, caminin girişindeki abdest alma alanı ise avlu dışına taşındı.

Tarihi caminin orijinalinde kuzey cephe duvarında yer alan abdesthane bölümünün tamamen iptal edilerek avlunun kuzey cephesine yeni eklentiler yapılmak kaydıyla taşınması, hem caminin tarihi dokusuna hem de caminin çevre ile kurduğu bağa ciddi manada zarar vermiştir.

Kamuoyunda yaşanan tepkiler üzerine Vakıflar Genel Müdürlüğünden Şennur Koncagül başkanlığında bir heyet Malatya'ya gelmiş ve incelemelerde bulunmuştu.

Ancak Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü Malatya’ da bu olayla ilgili tepkiler yükselirken sessizliğe bürünmüş sanki ilgileri yokmuş gibi davranmışlardı. Bilindiği gibi 24 Ocak 2020 tarihinde meydana gelen Elazığ-Malatya depreminde Malatya'mızın simge eserlerinden Yeni Cami'miz ağır hasar almıştır. Malatya Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından Yeni Cami restorasyon projeleri hazırlanmış ve Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylanmıştı. Olay sonrası sessiz  kalan Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu nihayet yeni cami için Malatya’ya geliyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner86