Çanakkale Deniz Zaferimizin 109. Yıl Dönümü

Bugün 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin 109. yıl dönümü… Bundan tam 109 yıl önce yüz binlerce vatan evladı din, dil, ırk ayrımı gözetmeksizin vatan toprağını müdafaa için canları pahasına savaştı. Çanakkale’de dünyanın en güçlü donanmalarına geçit vermeyen Mehmetçik “Çanakkale Geçilmez” sözünü tarihe kanlarıyla yazdı.

Rabia Işık
Rabia Işık
19 Mart 2024 Salı 11:32
Çanakkale Deniz Zaferimizin 109. Yıl Dönümü

18 Mart 1915 Çanakkale Zaferi'nin yıl dönümü...

Bundan tam 109 yıl önce, nesillerin zihnine kazınan o büyük zafer, vatan evlatlarının kanıyla yazıldı.

Tarihin en büyük ve en çetin savaşlarından birinin yaşandığı Çanakkale'de hem karada hem de denizde mücadele verildi.

Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı ordusu, dünyanın en güçlü donanmalarına geçit vermeyerek “Çanakkale Geçilmez” sözünü tarihe yazdı.

Çanakkale, savaşın sadece bir cephesi olsa da hem kazanan tarafta da büyük kayıpların yaşandığı, adeta “savaş içinde savaş” olarak değerlendirilen bir destan oldu…

İngiltere'nin stratejik planları arasında yer alan Çanakkale Boğazı'nın geçilmesi, Osmanlı Devleti'ni Almanya'dan ayırmak ve İstanbul'u ele geçirmek amacıyla gerçekleştirilmek isteniyordu.

Osmanlı güçlerinin 3 Şubat 1915'teki Süveyş Kanalı'na taarruzu sonuç vermeyince İngiltere, Mısır'daki güçlerini boğazlara yöneltti.

İtilaf devletleri, büyük bir donanmayla 19 Şubat 1915 sabahı, "Müstahkem Mevki Bataryalarına bombardıman başlattı.

Hava şartlarının olumsuzluğu nedeniyle ikinci bombardıman 25 Şubat'ta yapıldı.

26 Şubat-17 Mart arasında ise itilaf devletleri donanması mayın arama taraması gerçekleştirdi ancak 17-18 Mart gecesi Nusret Mayın Gemisi, Erenköy Koyu'na ve boğaz geçişine mayın döşedi.

Müttefik donanması, 18 Mart günü saat 11.15'te ilk atışlarla büyük bir taarruz başlattı.

Saat 18.00'e kadar süren şiddetli çatışmalar sonunda, itilaf devletleri donanmasının üç muharebe gemisi battı, iki muharebe gemisiyle bir muharebe kruvazörü ise yara aldı.

Yedi saat süren savaşta elde edilen kesin zafer ise, tarihe "Çanakkale Deniz Zaferi" olarak geçti ve Çanakkale'nin "geçirmezliği" tüm dünyaya ispat edildi.

Cepheye 490 bine yakın askerle gelen itilaf devletleri, 300 binden fazla zayiat verirken Osmanlı devletinin ise 315 bin askerinin 250 bini vatan toprağını korurken şehit düştü.

Yüzlerce merminin birbirine isabet ettiği ve metrekare başına düşen insan sayısı ile yerli yabancı 100 binlerce can kanlarıyla Çanakkale toprağını suladı.

Çanakkale'de toplamda yarım milyondan fazla insan genç yaşta savaşın yarattığı olumsuzluklardan etkilendi.

Bizlerde bu önemli günün nezdinde başta Çanakkale deniz zaferinde olmak üzere tüm şehitlerimize bir kez daha Allahtan rahmet diliyoruz.

Son Güncelleme: 19.03.2024 13:06
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner84

banner86