banner85

Asgari Ücret İçin Kritik Toplantı!

Asgari Ücret Belirleme Kurulu bugün 3. kez toplandı. 14'te başlamış olan toplantı bitiminde Türk-İş Genel Başkanı Atalay açıklamalarda bulundu.

20 Aralık 2022 Salı 18:39
Asgari Ücret İçin Kritik Toplantı!

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay yaptığı açıklamada tekliflerinin 9 bin lira olduğunu vurguladı. Atalay 'Vermezlerse masadan kalkarız.' ifadelerini kullandı.

Milyonlar bu toplantının sonucunu merak ediyordu. Toplantı sonucunda asgari ücret konusunda uzlaşma sağlanamadı.

Henüz Türk-İş harici bir açıklama gelmese de Komisyon'un 4.toplantıyı da düzenlemesi bekleniyor. 

Geçen Yıl Ne Olmuştu?

2022 asgari ücret belirleme toplantıları 4 kez düzenlenmişti. 4. toplantının ardından asgari ücret tutarı 16 Aralık 2021 tarihinde belirlenmişti. Geçen sene asgari ücret tutarı Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanmıştı.

Asgari ücret, işçi, işveren ve hükümetten temsilcilerin katıldığı toplantılar sonucu belirleniyor. Geçtiğimiz senelerde de Aralık ayında düzenlenen yıl sonu toplantılarında 4. toplantı sonucunda asgari ücret açıklanmıştı.

Peki Kesin Karar Ne Zaman Verilecek?

Henüz net bir bilgi olmasa da toplantının bu hafta ya da önümüzdeki hafta içerisinde düzenlenmesi bekleniyor.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu kararları oy çokluğu ile alınır. Komisyonun aldığı kararlara itiraz hakkı yoktur. Bu durumda hükümet ve işveren aynı tarafta oy kullanırsa oy çokluğu sağlanarak sonuç kabul edilir.

2000 yılından itibaren veriler incelendiğinde ise asgari ücretin oybirliği sonucu belirlendiği yıllar oldukça azdır.

Yine geçen yıl olduğu gibi 4. toplantı sonrasında asgari ücret tutarının netleşeceği tahmin ediliyor.

Asgari Ücret Tespit Komisyonunun üçüncü toplantısının ardından Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) teklifini 9 bin lira olarak açıklarken bu rakam sonrası uzmanlar da zam için tahminini değiştirdi. Tarafların arada bir rakamla anlaşacağını savunan uzmanların yeni asgari ücret tahmini 8 bin 750 lira oldu.

"Arada Bir Rakamla Anlaşacağını Düşünüyorum"

Vergi Uzmanı Muhammet Bayram, "Mutabakat olmadığını farz etmemiz gerekiyor. Ancak TİSK Başkanı hala binadan ayrılmadı. 9 bin TL biraz yüksek geldi, sürpriz oldu. Ne kadar yaparsanız yapın enflasyonu engelleyemiyorsanız bu rakamların hiçbir önemi yok. Satın alma gücü ne kadar artarsa o kadar iyi olacak. Bizim tahminimizle 8 bin lira ile 8 bin 250 lira arasında bir rakam telaffuz ediyorduk. Ben 9 bin TL rakamını düşük ihtimal olarak görüyorum. Eğer 9 bin TL ortaya çıkarsa oy birliği ile olur. Muhtemelen TİSK'in daha düşük bir teklifi vardı. Ben arada bir rakamla anlaşılacağını eğer Türk-İş Başkanı masaya oturmazsa oy çokluğu ile karar alınacağını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Son Güncelleme: 20.12.2022 18:56
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner86