banner85

Arslantepe'de Kazı Çalışmaları Ağustosta Başlıyor

6 Temmuz 2021’de gerçekleştirilen 44. Dünya Miras Komitesi toplantısında alınan karar neticesinde Türkiye’nin 19’uncu varlığı olarak UNESCO Dünya Miras Listesi’ne kaydedilen Arslantepe Höyüğü'nde yeni dönem kazı çalışmaları başlıyor.

13 Temmuz 2022 Çarşamba 17:09
Arslantepe'de Kazı Çalışmaları Ağustosta Başlıyor

6 Temmuz 2021’de gerçekleştirilen 44. Dünya Miras Komitesi toplantısında alınan karar neticesinde Türkiye’nin 19’uncu varlığı olarak UNESCO Dünya Miras Listesi’ne kaydedilen Arslantepe Höyüğü'nde yeni dönem kazı çalışmalarının ağustos ayında başlayacağı bildirildi.

Malatya  Arslantepe Höyüğü’ndeki kazı çalışmaları 44 yıldır Prof. Dr. Marcella Frangipane başkanlığında devam ediyordu. 2020 yılında bu görevinden emekliye ayrılan  Prof. Dr. Marcella Frangipane' den görevi  Arslantepe Höyüğü Kazı Başkanı ünvanıyla Doç. Dr. Francesca Balossi Restelli devralmıştı. Prof. Dr. Marcella Frangipane’nin de ağustos ayında Malatya’ya gelerek, kazı çalışmalarını incelemesi bekleniyor.

Arslantepe Açık Hava Müzesi - Malatya

2014 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi geçici listesine alınmış olan Arslantepe Höyüğü 26 Temmuz 2021 tarihinde Çin'in ev sahipliğinde yapılan UNESCO 44. Dünya Miras Komitesi toplantısında UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alındı. Malatya’nın 7 kilometre kuzeydoğusunda, Fırat Irmağı'nın (Karakaya Baraj Gölü) batı kıyısı yakınındaki Orduzu Mahallesi'nde yer alan Arslantepe Höyüğü’nün Kültür Dolgusu 30 metre yüksekliğindedir. MÖ 5000 yıllarından MS 11'inci yüzyıla kadar yerleşim görmüştür. MS 5-6 yüzyıllar arasında Roma köyü olarak kullanılmış ve daha sonra Bizans Nekropolü (mezarlık) olarak yerleşimini tamamlamıştır.

Höyükte yapılan kazılar sonucunda; Geç Hitit Dönemi iki aslan heykeli ile kral Tarhunza’nın heykeli ve bu dönemdeki sarayın duvarlarını üzerine Hitit sanatını, dinini yansıtan çok sayıda taş levha (ortostat) bulundu. Aslan ve kral heykelleri ile bu eserler 1930’lu yıllarda Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi'ne götürülmüştür ve halen orada sergilenmektedir. Ancak Kralı Tarhunza ile iki aslan heykeli ve duvar kabartmalarının aynı malzemeden yapılmış birebir kopyaları müzenin girişine yerleştirilmiştir.

Son Güncelleme: 13.07.2022 17:44
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner86