banner85

Tüketici Güven Endeksi Diplerde

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) haziran ayına ilişkin tüketici güven endeksini açıkladı. Buna göre tüketici güven endeksi aylık bazda yüzde 6,2 oranında azaldı. Mayıs ayında 67,6 olan endeks, Haziran ayında 63,4 oldu. Endeks böylece tarihi dip seviyelere geriledi.

23 Haziran 2022 Perşembe 15:57
Tüketici Güven Endeksi Diplerde

TÜİK verilerine göre tüketici güven endeksi günden güne eriyor. Buna göre tüketici güven endeksi aylık bazda % 6,2 oranında azaldı. Mayıs ayında %67,6 olan endeks, Haziran ayında %63,4 oldu. Endeks böylece tarihi dip seviyelere geriledi. TÜİK verilerine göre gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum beklentisi mayıs ayında %66,5'ken, %10 düşüşle haziranda %59,9'a geriledi.

Gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durum beklentisi mayısta %66,3'ken, % 7,1 düşüş göstererek haziranda %61,6'ya geriledi. Gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi %1,8 düşüşle haziran 87,5'e gerilerken, bu oran mayısta %89,0 seviyesindeydi.

Tüketici Güven Endeksi Nedir?

Tüketici Güven Endeksi, tüketicilerin kişisel mali durumları ve genel ekonomiye ilişkin mevcut durum değerlendirmeleri ve gelecek dönem beklentileri ile yakın gelecekteki harcama ve tasarruf eğilimlerinin ölçmeyi amaçlayan bir göstergedir. Bu indeks Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası işbirliğiyle gerçekleştirilen Tüketici Eğilim Anketi'ne göre belirlenir. Tüketici Eğilim Anketi, bağımsız anket olarak aylık uygulanır. Anket sonuçları yaş ve cinsiyete göre ağırlıklandırılır.

Türkiye'de tüketici güven endeksi ilgili ayın son haftasında Türkiye İstatistik Kurumu tarafından Ulusal Veri Yayımlama Takvimine göre Tüketici Güven Endeksi Haber Bülteni ile açıklanmaktadır.

Son Güncelleme: 23.06.2022 16:05
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner86