banner85

Kayısı Malatya'dan Çekiliyor mu?

Malatya’da son dönemlerde yapılan kayısı fidanı ihracatı rakamları neredeyse 50.000'in üzerinde. İhracat Özellikle Türkmenistan, Tacikistan ve Özbekistan’a yapılıyor. 10 yıl içindeki iklim değişikliğine bağlı Malatya’nın derme yazısı başta olmak üzere 1000 rakımlı bölgelerde özellikle kayısı üretiminin düşmesiyle birlikte ihracı yapılan kayısı fidanları Malatya için tehlike arz ediyor.

01 Temmuz 2022 Cuma 16:22
Kayısı Malatya'dan Çekiliyor mu?

Kayısı Malatya'dan Çekiliyor mu?

Son on yıl içerisinde iklim değişiklileri birçok noktayı olumsuz etkilemeye devam ediyor.  Malatya’da son dönemde yapılan kayısı fidanı ihracatı endişelendiriyor.  Edinilen bilgilere göre özellikle Türkmenistan, Tacikistan ve Özbekistan’a yapılan ihracat rakamları dudak uçuklatıyor. 
Peki üretici bu noktada nelerden korkmalı? 

Kayısının Başkenti ünvanını elinde bulunduran Malatya’da rekolte her yıl biraz daha düşüyor ve üretici her yıl biraz daha zarara uğruyor. 
Neredeyse bir seferde ihracı yapılan 50.000 fidan, Malatya’daki kayısı üretimi göz önüne alındığında ihraç edilen kayısılardan yıllar sonra elde edilecek verimle birlikte Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan kayısı üretiminde Malatya’dan daha iyi hale gelebilir.  Bu noktada Dünyada tohum gizliliği ülkelerde strateji olarak belirlenirken Malatya'nın bu stratejik ve çok özel ürünü konusunda Tarım Bakanlığı da uyarılmış fakat konu ihracat olduğu için herhangi bir sıkıntı görülmediği bildirilmiştir.  Eğer ihracat bu şekilde devam ederse kayısının başkenti Malatya, tahtını Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan'a kaptırabilir.

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner86