banner85

Libya'da Sel Felaketinde Acı Bilanço!

Akdeniz kıyısındaki Derne kentini vuran Daniel Kasırgası'nın yol açtığı yıkımda can kaybı 3 bini aştı, 10 bin kişi kayıp.

meral şeker
meral şeker
12 Eylül 2023 Salı 14:47
Libya'da Sel Felaketinde Acı Bilanço!

Derne'deki felaketin kaynağı delta ağzına kurulan barajlar oldu. Türkiye hemen harekete geçip yardım uçaklarını yola çıkardı, Cumhurbaşkanı Erdoğan Libya'ya başsağlığı diledi.

Yunanistan, Türkiye ve Bulgaristan'da onlarca kişinin ölümüne yol açan Daniel Kasırgası, rotası üzerindeki Libya’da da büyük yıkıma neden oldu.

Ülkede uluslararası tanınırlığı olmayan Bingazi merkezli yönetimin sağlık bakanlığı, can kaybının bugün itibarıyla 3 bini aştığını açıkladı. Şimdiye kadar birkaç yüz kurbanın cesedine ulaşılabildi.

Akdeniz kıyısındaki Derne taşkından en fazla etkilenen kent olurken, yetkililer kayıp sayısının 7 bine ulaştığını söylüyor. Kızılhaç örgütü ise öğle saatlerinde ölü sayısının dramatik bir şekilde artmasının beklendiğini, can kaybının binlerce olabileceğini duyurdu. Örgüte göre, kayıpların sayısı ise 10 bini geçti.

Yaklaşık 100 bin kişinin yaşadığı Derne kentinde iki barajın yıkıldığı ve bölgeyi sular altında bıraktığı bildiriliyor. Uydu görüntüleri, vadi sonuna inşa edilen barajların deltaya açıldığını ve çevresinde yüzlerce binanın bulunduğunu gösteriyor. İki baraj ve dört köprünün ortadan kalkmasıyla Derne sular altında kaldı, felaketin 100 bin şehir sakinini etkilediği belirtiliyor.

Sağlık Bakanlığından ismini vermek istemeyen yetkili, selden etkilenen kentlerdeki duruma ilişkin verdiği bilgilerde, erne başta olmak üzere selden zarar gören kentlerdeki sağlık durumunu "felaket" şeklinde niteleyerek, binlerce kişinin hayatını kaybettiğine dikkati çekti.

Sağlık Bakanlığı yetkilisi, Derne'deki hastanenin kullanılamaz durumda olduğunu, yaralıların ve ölülerin sahra hastanelerine nakledildiğini belirtti.

Bakanlığın acil tıbbi malzeme ve sağlık ekibini taşıyan bir uçağı bölgeye gönderdiğini, sağlık ekiplerinin yer aldığı konvoyun da ülkenin doğusundaki Bingazi kentine ulaştığını kaydeden yetkili, malzemeleri sahra hastanelerine dağıtma işleminin sürdüğünü söyledi.

Sel nedeniyle Libya'nın doğusundaki yetkililer, fırtına nedeniyle tüm kamu ve özel eğitim kurumlarında derslere ara verilmesi, dükkanların kapatılması ve sokağa çıkma yasağını içeren bir dizi önlem almıştı.

Libya hükümetine ait sosyal medya hesabından yapılan açıklamaya göre, Başbakan Abdulhamid Dibeybe, selden etkilenen yerleşim yerlerinin "afet bölgesi" ilan edilmesine ilişkin kararname yayımlanmıştı.

Dibeybe, ayrıca, tüm kamu yetkililerine sel felaketiyle ilgili acil ve istisnai önlemler almaları talimatı vermişti.

Dibeybe, ülkede yaşanan sel felaketinde hayatını kaybedenler için 3 günlük yas ilan edildiğini duyurmuş ve selden zarar gören bölgeler için uluslararası yardım çağrısında bulunmuştu.

Ulusal Birlik Hükümeti Sözcüsü Muhammed Hammude, dün akşam sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, meteoroloji verilerinin Cebel el-Ahdar bölgelerinde kaydedilen yağış miktarının yaklaşık 400 milimetreyi gösterdiğini belirtmişti.

Hammude, afetin etkilerine hızlı müdahale için yerel yetkililerle acil durum biriminin oluşturulması ve selden etkilenen bölgelere 60 milyon dinar (yaklaşık 12 milyon dolar) tahsis edilmesi gibi bir dizi kararın alındığını ifade etmişti.

Anahtar Kelimeler:
LibyaSelfelaketi
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner86