banner85

Arslantepe Höyüğünde İhmal Sorunsalı

2021 yıldında Unesco Dünya Kültür Mirası Listesine alınan, Arslantepe höyüğü buz kezde kazı alanın çatı kısmının kapatılması konusunda gündemde. 2019 yılında yapılan ihalenin ekonomik nedenler ile iptalinin ardından 3 yıl boyunca bir çalışma yapılmamasının muhatapları ile merak ediliyor.

01 Eylül 2022 Perşembe 20:44
Arslantepe Höyüğünde İhmal Sorunsalı

KÜLTÜR VE TURİZM İL MÜDÜRLÜĞÜ SAHİP ÇIKMIYOR MU?

UNESCO Dünya Kültür Miras Listesinin 19. Eseri Arslantepe Höyüğünde çalışmaların tamamlanmaması ve yarım bırakılması konusunda kamuoyunda ciddi bir merak konusu oluyor. Bu kadar zamandır hakkı verilmeyen mirasa kim ya da kimler tarafından sahip çıkılacağı tam bir arap saçına dönüştü.
Malatya İl Kültür Turizm İl Müdürlüğü tarafından Anadolu'da kurulan ilk şehir devleti olması özelliği taşıyan,Arslantepe Höyüğü’nün çatı kısmının olması gerektiği gibi neden kapatılmadı?
Kazı çalışmalarının yapıldığı alanların kapatılması ve bu önemli mirasın zarar görmemesi adına titizlikle gerçekleştirilmesi gereken çalışmalar varken yıllardır bekletiliyor. Kazı alanının çatısının yapılması adına 2019 yılında düzenlenen ihaleyle özel bir firmaya teslim edildi. Ancak 2020 yılına gelindiğinde yaşanan ekonomik sorunlar ve pandemi sürecini gerekçe gösteren yüklenici firma anlaşmayı feshetti. Geçen süreç içesinde de kayda değer bir çalışma yapılması kenarda dursun konuyla ilgili İl Kültür Turizm İl Müdürlüğü herhangi bir açıklama dahi yapılmadı. Bunun yanı sıra 3 yıl gibi uzunca bir süre tek bir ihaleye dahi neden çıkılmadı?


Hal böyle olunca ilgisiz bırakılarak kaderine terk edilen Arslantepe Höyüğü’nün en basit mantıkla bile olsa yağmur, kar,dolu gibi olaylardan etkilenmesi,derme çatma aslına uygun olmayan sac çatının bu esere zarar vermesi durumunda kimler sorumlu olur merak ediliyor. 
Malatyamızın simgesi UNESCO Dünya Kültür Miras Listesinin güzide eserlerinden olan Arslantepe Höyüğü'ne olan ilgilizliğin ve yetersiz hizmetlerin sorumlularının bu konuya dair yapılan, yapılmayan yada ihmal dolayısıyla yapılamayan çalışmaların kamuoyuyla paylaşılması gerektiği düşünülüyor.
Henüz yapılan ciddi bir çalışma ile gündeme gelemeyen ve bu projenin asıl sahibi kim kimler yada hangi kurum olduğu bile çözülemedi. Dolayısıyla bu konunun muhatabı ve ilgileleri kim ise bu ihale neden yıllardır bekletiliyor bunu cevaplamaları haliyle zaruri hale dönüşüyor.
Burada Malatya İl Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü yetkililerimize aynı bölgede bulunduğumuz Urfa Göbeklitepe’yi ziyaret etmeleri, o şehrin tarihi eserlerine nasıl sahip çıktığını görmelerini ve örnek teşkil etmesini diliyoruz.
Ve yine soruyoruz ki Malatya’mızın gastronomi ve kültür turizmi açısından önemli yerlerde olacağını dile getiren Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü başta olmak üzere yetkililer nasıl bir çalışma yürütüyor?

Son Güncelleme: 02.09.2022 14:22
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner86