banner85

Malatya Şeker Fabrikası 2022/2023 Yılı Pancar Alım Kampanyası Açılış Töreni Gerçekleştirildi

Vali Hulusi Şahin Malatya Şeker Fabrikası pancar alımı ve şeker üretimi kampanyasının açılış törenine katıldı.

03 Eylül 2022 Cumartesi 17:00
Malatya Şeker Fabrikası 2022/2023 Yılı Pancar Alım Kampanyası Açılış Töreni Gerçekleştirildi

Vali Şahin, “Kampanya açılışında yaptığı konuşmada Cumhuriyet tarihi boyunca milli ekonomiyi tesis etmek için ne kadar zorluklarla bu tesislerin kurulduğunu ve bugün geldiğimiz noktada şeker fabrikaları özelinde bu tesislerin ne kadar kıymetli olduğunu çok iyi biliyoruz. Bu fabrikaların elimizde olması hem pandemi döneminde hem de Ukrayna krizi nedeniyle piyasalarda yaşanan dalgalanmaların Türkiye'de çok daha az hissedilmesini sağladığını ifade etti. 

Şekerin, tahıl ürünlerinin, bitkisel yağ üretiminde kullanılan ayçiçeği ve aspir gibi bazı tarımsal ürünlerin, diğer ürünlerden ayrı değerlendirilmesi gerektiğini belirten Vali Şahin, çünkü son yıllarda gıdanın, gıda ürünlerinin, petrolün, doğalgazın silah olarak kullanıldığı bir dönemden geçiyoruz, Türk şeker ailesinin ülkemiz için çok değerli olduğunu söyleyen Vali Şahin, Türk Şeker’in bu yıl 6.5 ton alım yapacağını ve ilk alım kampanyasının da Malatya'dan başlayacağını belirterek kendilerini burada ağırlamaktan büyük memnuniyet duyuyoruz, bu şeker fabrikası Malatya'mız için çok değerli, tüm şeker fabrikaları Türkiye’miz için çok değerli, bu kuruluşlara gözümüz gibi bakmalıyız ve piyasada rekabet edebilir hale getirmek için ne tür yatırımlar gerekiyorsa ne tür fedakarlıklar gerekiyorsa onu da yapmalıyız. Bu kurumları yaşatmalıyız. Eğer bunlar yaşarsa Türkiye Cumhuriyeti Devleti de içinden geçtiğimiz bu zor günleri hasarsız bir şekilde atlatıp, sadece kendisine değil tüm dünyaya da fayda sağlar” dedi.


Şeker Fabrikası Müdürü Suat Altun’un verdiği bilgilere göre; bu yıl Malatya’da 70.000 dönüm alanda 1292 çiftçi tarafından pancar ekimi yapılarak, 445.000 ton pancar tesellümü edilecek ve yaklaşık 400.000 ton pancar işlenecektir. Buna karşılık 50.000 ton kristal şeker üretilecek; yan ürün olarak da 120.000 ton yaş pancar posası ve 18.000 ton melas elde edilecektir. Fabrika bu üretim kapasitesi ile ülke ekonomisine yaklaşık 900 Milyon TL katma değer sağlayacak. Bu üretim döneminde Elazığ, Sivas, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Gaziantep, Adıyaman ve Malatya illeri olmak üzere 7 ilde pancar üretimi yapılacak.


Pancar Alım Kampanyası Açılış Törenine Vali Hulusi Şahin, AK Parti Malatya Milletvekilleri Ahmet Çakır, Hakan Kahtalı, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Türk Şeker Genel Müdürü Dr. Muhiddin Şahin, Siyasi Parti Temsilcileri, Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Temsilcileri, Sivil Toplum Kuruluşları ve vatandaşlar katıldı.


Düzenlenen Program Çiftçilere hediyelerin verilmesi, ilk araçların kantarda tartılması ve kurban kesimi ile sona erdi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner86