banner85

2022 YKS'de 1 Net Yapamayan 100 Bine Yakın Öğrenci Var

Öğrenciler meslek seçimlerini çoğu zaman beceri ve ilgi alanlarını değil, ekonomik kaygılarını gözeterek yapıyor. Yaklaşık 100 bin öğrencinin 1 net bile yapamadığı 2022 YKS sınav sonuçlarının tercih sürecinde de gözde mesleklerin bir önceki kuşağa göre değişmeye başladığı görülüyor.

25 Ağustos 2022 Perşembe 11:55
2022 YKS'de 1 Net Yapamayan 100 Bine Yakın Öğrenci Var

YKS’DE 1 NET YAPAMAYAN NEREDEYSE 100 BİN  ÖĞRENCİ VAR!

Kendini tanıyan, ilgi alanlarını ve yeteneklerini bilen öğrenciler meslek seçimlerinde daha başarılı olabiliyor. Kişinin beklentileri, becerileri ve ilgi alanlarının birbiriyle uyuşması başarılı bir meslek hayatının ilk adımı olarak kabul edilse de kazanç düzeyi gözeterek gözde mesleklere yönelim olabiliyor. Öyle ki bir önceki kuşakta doktorluk ve avukatlık mesleklerinin popüler olması sonucu birçok hukuk fakültesi ve tıp fakültesi açıldığı gözlemleniyor. Ayrıca 2022 YKS sonuçları ve tercihlerinde de elde edilen farklı çıktılar dikkat çekiyor. Sınava giren 3.008.287 adaydan 96.776’sı 1 net dahi yapamamış olmasıyla ön plana çıkıyorken sonuçlara göre fen liselerinden 55.476 adayın yalnızca 28.467’si 4 yıllık bir öğretim programına yerleşmeye hak kazanıyor. Özellikle vakıf üniversitelerindeki hukuk ve tıp fakültelerinin kontenjanlarında da gözle görülür boşluklar oluştuğu görülüyor. Sınav sonuçlarına ve talep gören “ideal” mesleklerin değişimine dikkat çeken Life School eğitim anlayışı, öz farkındalığı artıran ve çağa entegre bir eğitim ile meslek seçimi arasındaki ilişkinin altını çiziyor.

Bilinçsiz Seçimler Mutsuz Çalışanlar 

İlk 12 yıllık eğitim dönemi, öğrencilerin kendini tanıması, farkındalığının artması ve kendini geliştirmesi için oldukça önemli konumlanıyor. Lisede yapılan alan tercihleri ise mesleklerin belirlenmesinde kritik bir rol üstleniyor. Değişen müfredat ve çağa entegre olmayan eğitim sistemi, öğrencileri meslek seçimlerinde daha kısıtlı bir alana itebiliyor. Öğrenciler sürekli değişen eğitim müfredatının içinde öz farkındalığı olmadan yaptıkları ve kendilerine uymayan meslek seçimleri yüzünden mutsuz çalışanlara dönüşebiliyor. Genel ekonomik şartlar, mesleklerin ekonomik getirisinin yıllara göre farklılaşması ve salgının sağlık sektöründe yarattığı etkiyle kontenjanların boş kaldığı gözlemleniyor. 2022 YKS sonrası yapılan tercihlere dikkat çeken Life School eğitim modeli, vakıf üniversitelerinde 500’ün üzerinde tıp fakültesi kontenjanı ve 578 hukuk fakültesi kontenjanının boş kalmasının önemli bir çıktı olduğunu vurguluyor.

 

Eğitimdeki Eksiklik Hayat Boyu Bir Etki Oluşturabiliyor

Eğitim sisteminin çağa uyumlu olmaması sistemde bütünsel bir eksikliğe neden olabiliyor. 2022 YKS sonuçlarındaki başarı oranı da göz ardı edilemeyen bir gerçeği yansıtıyor. Eğitim sisteminin öğrencilere güncel ve hayatın içinden öğrenim imkanı sunmaması ve çağın gözdesi mesleklere yönelik de bir kurgu oluşturmaması meslek hayatını etkileyen unsurlar arasında yer alıyor. Ezberin değil sürekli öğrenmenin ön plana çıktığı Life School eğitim modeli de öğrenci ihtiyaçlarına yönelik geliştiriliyor. Odaklanma süreleri kısalan ve meseleye doğrudan giren içerikleri tercih eden Z kuşağının eğitim hayatına, “yapmak” “bilmek” ve “olmak” niteliklerinden oluşan dünya kapasitelerini katmayı hedefleyen Life School eğitim anlayışı, doğru bir eğitim modeliyle daha doğru bir meslek seçimi yapılabileceğini savunuyor.

Son Güncelleme: 25.08.2022 18:53
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner86