Malatya Vuslat TV

Arslantepe'de Karşılama Merkezi İçin Tek Bir Çivi Bile Çakılmadı

ÖZEL HABER

Dünya tarihi için büyük öneme sahip Arslantepe Höyüğü bir zamanlar dillerden düşmüyorken, şimdi İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü başta olmak üzere bakanlık tarafından kaderine mi terk edildi?

Malatya’nın Battalgazi ilçesinde bulunan Arslantepe Höyüğü 2014’de Unesco Dünya Kültür Miras Geçici Listesi’ndeyken 26 Temmuz 2021 tarihinde kalıcı listeye alınmıştı.
Türkiye’de UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine giren 19. Eser Arslantepe Höyüğü elbetteki kültür turizmi açısından dünyanın her yerinden turist ağırlıyor. Şimdiye kadar kesin olmayan verilere göre de bu mirasın binlerce kişiyi ağırladığı iddia ediliyor. Ancak nerede ve nasıl karşılandığı hep bir muamma.
Malatya böylesine önemli bir değere sahipken, il dışından ve farklı ülkelerden kültür ve tarih meraklılarının göz bebeği olması konumundayken kaderine terk edilmiş bir vaziyette Arslantepe Höyüğü.
Akıllarda soru işareti uyandıran en önemli konu ise 2010 yılından yani tam 12 yıldır ziyaretçi ağırlayan bu miras için tek bir çalışmaya bile başlanamaması. Diyelim ki geçici listedeyken bunun garantiye alınması için beklendi. Peki bir yıldır UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine giren Arslantepe Höyüğü için neden bir karşılama merkezi yapılmadı? Yapılıp hizmete açılması bir yana dursun bir çivi dahi çakılmadı.


İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün bu konu üzerinde durmaması ve seyirci kalması hayretle karşılanıyor. Karşılama merkezi şöyle duruversin en zaruri ihtiyaçların karşılanması için bir lavabo, en azından gelen misafirlerin su içebileceği ya da oturup dinlenebilecekleri bir yer dahi yapılamadı. Bir yıl gibi uzun bir sürede bu kadar basit ihtiyaçlara yanıt verilememesi büyük eleştiri ve tepkilere neden oluyor.

 
Kültür Turizm Bakanlığı tarafından yer tespiti yapılmasına rağmen Malatya’daki muhataplar yani İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü neden bir çalışma başlatamadı ve bunun için yeterince önem verip böylesine değerli bir varlığı bir kenara attı bunun cevabı ise merak konusu oldu.
Şimdi Malatya kamuoyu adına soruyoruz. Değerli İl Kültür ve Turizm Müdürü makamında otururken bu konu ile ilgili hiçbir soru ile karşılaşmadı mı ki Arslantepe Höyüğü’nü unuttu. Geçen bunca zamanda yapılması gereken yazışmalar ve çalışmalarla ilgili ne bir açıklama ne de bir icraat bulunmadı. 


Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.